Igráček v podobě ševce a kameníka ve Skutči na Chrudimsku

Hlavní stránka » Archiv aktualit » Igráček v podobě ševce a kameníka ve Skutči na Chrudimsku

Datum vydání: 29. 11. 2017

Výstava Fenomén IGRÁČEK v Městském muzeu Skuteč bude zahájena vernisáží 30. listopadu. První den výstavy vystoupí Dětský pěvecký sbor Sluníčka ze Skutče. Unikátní IGRÁČKY v podobě ševce a kameníka od pana Svobody, tvůrce originálně upravených postaviček, budou moci návštěvníci obdivovat až do 14. ledna 2018. Putovní výstava Fenomén IGRÁČEK o současnosti, vývoji i historii výroby této hračky je pořádaná ve spolupráci s firmou EFKO - karton, s.r.o. a Technickým muzeem v Brně. Městské muzeum Skuteč je známé především svými stálými expozicemi, které připomínají tradice výroby obuvi a kamenoprůmyslu. Za jejich pojetí získalo muzeum Zvláštní ocenění v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis.

„S výstavou Fenomén IGRÁČEK jsme doputovali až do Skutče, města proslulého kamenictvím a obuvnictvím,“ uvádí kurátor výstavy, Zdeněk Rauš. „Za našeho mládí, kdo neměl Botasky ze Skutče, jako kdyby nebyl. Mám velkou radost, že se výstava „podívá“ i sem. Ve Skutči začíná IGRÁČEK sedmý rok svého putování. Výstava, tak jako Botasky kdysi, udělá určitě radost malým i velkým,“ dodává Zdeněk Rauš.

„V roce 2011 vznikla výstava o fenoménu IGRÁČEK v Technickém muzeu v Brně. Tato výstava v Brně přilákala do muzea velké množství návštěvníků, a to všech věkových kategorií. Malí objevovali a obdivovali, ti dříve narození vzpomínali. Od těch dob stále cestuje. Jsme rádi, že výstava nachází stejné nadšence v různých koutech České republiky i za hranicemi, a že se její podoba stále aktualizuje a přináší nové a nové postavičky, mimo jiné i z řad velkých osobností různého zaměření, " uvádí Šárka Motalová, Technické muzeum v Brně.

„Představuje-li IGRÁČEK různá povolání, pak pracovití ševci a kameníci ze Skutče se sami nabízí, aby byli ztvárněni,“ říká Miroslav Kotík, majitel společnosti EFKO. „Tato povolání můžeme přiblížit i těm nejmenším a to jazykem, kterému rozumí. Seznámí je s nimi sám IGRÁČEK. Vedle toho uvidí návštěvníci i celou historii změn, kterými figurka od dob svého vzniku prošla,“ dodává Miroslav Kotík.

Objekty

Igráček v podobě ševce a kameníka ve Skutči na Chrudimsku

Příslušné akce

• čt 30.11.2017 18:00