Východočeští puškaři ve Skutči

Home » Archiv aktualit » Východočeští puškaři ve Skutči

Datum vydání: 11. 7. 2017

Výstava hlavní sezony skutečského muzea láká obdivovatele prvotřídních dlouhých i krátkých palných zbraní. Muzeum totiž na letní sezonu převzalo výstavu Zbraně východočeských puškařů, kterou připravili odborníci z pardubického muzea. Po dlouhých letech a v některých případech i po staletích se na Chrudimsko vrácí práce špičkových řemeslníků, kteří zásobovali loveckými a sportovními zbraněmi šlechtu na zdejších panských sídlech, měšťany zdejších měst, ale zřejmě taky pytláky, kteří si zvěřinou rádi vylepšili svůj jídelníček.

Návštěvníci tak mohou obdivovat celou sadu luxusních brokovnic puškaře Václava Cakla z Ronova, který mimo jiné zásoboval Auerspergy na Ronově. Do regionu se vrácí přepychová brokovnice Josefa Tomišky z Heřmanova Městce, jenž své zbraně dodával především Kinským. K vidění je také neobvyklá křesadlová zadovka z okruhu Františka Antonína Sporcka. Ten sice sídlil na Kuksu, ale jeho příbuzným patřil Heřmanův Městec. A nezapomíná se ani na skutečskou puškařskou rodinu Vosmeků, která se výrobě zbraní věnovala po tři generace a svůj um přenesla i za Atlantický oceán.

Staroslavnou Chrudim reprezentuje kolekce zbraní pro měšťany i šlechtice, z nichž nejzajímavější je perkusní brokovnice Antonína Adana Danielovského, a Hlinsko brokovnice Josefa Daniela.

Vedle těchto zbraní, které jsou v našem regionu doma, návštěvníci uvidí zajímavé práce puškařů z Pardubic, ale také z Hradce Králové, Poličky nebo Lanškrouna či Holic a v neposlední řadě z Litomyšle, kde vznikaly především zajímavé sportovní zbraně. Ve výstavě najdete také výrobky puškařů-amatérů i náčiní, které myslivci používali k přebíjení nábojů. Výstava bude v Městském muzeu Skuteč otevřena do 3. září 2017.

Objekty

Východočeští puškaři ve Skutči

Příslušné akce

  • út 6.6.2017 - ne 3.9.2017
Zbraně východočeských puškařů
Regionální muzeum Skuteč (Skuteč)